Press and Hold posts maken op Facebook – hoe doe je dit?

Veel leuke nieuwe dingen op Facebook de laatste tijd. Zo schreef ik pas over polls met GIFs en nu over de ‘Press and Hold’ posts.

Wat zijn ‘Press and Hold’ posts?

Je hebt het vast wel voorbij zien komen in je Facebook timeline. Meestal als een grapje, je moet ergens je duim op houden en dan verschijnt na één seconde ongeveer een afbeelding of een slideshow. Het is in wezen een interactieve post. En…het werkt ALLEEN binnen de Facebook app op je mobiele telefoon (sorry!). Het werkt dus niet binnen je browser.

Wat kun je ermee?

Zoals je weet ben ik dol op GIFs en leuke geintjes, maar dit is niet alleen gewoon ‘voor de leuk’. Het creëert ook ‘engagement’. Je volgers (of personen die het bericht in hun timeline tegenkomen) moeten iets doen om het verborgen beeld te kunnen zien. Veel meer interactie dus dan bij het delen van een gewone afbeelding, video of slideshow.

Hoe maakt je het?

Het is echt heel heel erg simpel! Ik heb in dit filmpje een stap-voor-stap uitleg gegeven en het gaat je niet meer dan 5 minuten kosten. Je kunt je communicatieafdeling erop loslaten en er iets heel creatiefs van maken. Zo heeft McDonald’s er één gemaakt waar je ‘diepste verlangens worden getoond’ als je je duim op het plaatje houdt. Heel langzaam komt er dan een McNugget in beeld. Denk hier met je team (of met mij!) eens goed over na hoe je dit als marketinginstrument kunt inzetten.

Volg de volgende video:

Wat heb je nodig?

 • iPhone, iPad or iPod Touch met iOS 9.0 of hoger (sorry Android peeps!)
 • Video OF foto’s om je ‘Press and Hold’ te maken
 • Een cover afbeelding waarin je mensen vertelt om hun duim op het plaatje te houden (zet er ook bij ‘dit werkt alleen met een mobiele telefoon’ anders zitten je volgers met hun duim op hun laptop beeldscherm ;))
 • intoLive app

Voordat je begint, zorg er dus voor dat de foto’s of video’s op je mobiele telefoon staan.

Stap 1: Open de intoLive app en selecteer je verborgen beelden of video

Je kunt een video (niet langer dan 30 seconden) of maximaal 30 foto’s in een slideshow gebruiken. Dit is wat mensen zien als ze klikken en vasthouden op jouw post. Ze zien niks als ze het plaatje niet vasthouden.

De app maakt automatisch een slideshow voor je met de foto’s die je hebt geselecteerd. Een kind kan de was doen. Houd er rekening mee dat ze allemaal hetzelfde formaat hebben, anders worden ze heel vreemd gecropt.

Klik op het pijltje in de bovenhoek om naar de volgende stap te gaan.

Stap 2: Selecteer je post foto (dit is het eerste beeld dat je volgers zien)

Dit is wat iedereen als eerste ziet voordat ze hun duim erop houden. Ik adviseer je om een afbeelding te gebruiken waarin je een uitleg geeft. Het is nu nog behoorlijk nieuw en anders krijg je dat niemand erop gaat klikken.

De afbeelding dient hetzelfde formaat te hebben als je verborgen beelden of video.

Stap 3: Sla de  Live foto op

Bewaar de foto op je camera roll.

Stap 4: Upload op Facebook met de Facebook App

Zoals ik al eerder zei, het werkt alleen als je de Facebook mobiele app gebruikt. Je kunt het op je Facebook pagina delen, maar… let op, je kunt hiervoor niet de Pages-app gebruiken. Je moet het binnen de gewone Facebook app posten. Dit doe je zo:

Upload het als een foto. Rechtsonderaan verschijnt een witte cirkel met ‘live photos’. Zorg ervoor dat je hierop klikt voordat je de foto uploadt. Als je dit niet doet, werkt het niet en verschijnt alleen het eerste beeld. 

Dan post je het en…klaar. Zo simpel is het.

Leuke ideeën

Deze posts zijn super leuk om meer interactie met je klanten en volgers te krijgen. Als je het goed hebt gedaan, worden deze posts ook weer gedeeld wat voor een groter bereik zorgt. Hieronder een aantal ideeën om je wat op weg te helpen.

 • Maak een mini slideshow voor je klanten met één beeld aan het begin en zeker zo’n 30 afbeeldingen over je bedrijf of dienst
 • Stel een vraag en onthul het antwoord als erop geklikt is
 • Laat voor en na beelden zien
 • Toon achter de schermen video’s of afbeeldingen
 • Download en deel je Instagram Stories op deze manier op Facebook
 • Toon snelle testimonials binnen je verborgen afbeeldingen
 • Doe een serie met ‘fun facts’ over je bedrijf
 • Deel nieuws over je bedrijf

Was deze uitleg handig?

Heb je hier wat aan gehad en ga je nu lekker aan de slag met ‘Press and Hold’ posts? Deel het dan met je collega’s of vrienden.

3 antwoorden
 1. Irene
  Irene zegt:

  Hoi!
  Super leuk, ik heb het ook geprobeerd en als ik hem via mijn mobiel persoonlijk plaats doet hij het wel. Maar wil ik hem plaatsen op een bedrijvenpagina, laat hij het alleen als plaatje zien. Weet jij waardoor dit komt?

  insights:
  iPhone
  Live button gedrukt
  Via de normale app (niet via page app)
  Ik ben beheerder van de pagina.

  • Priscilla Smith
   Priscilla Smith zegt:

   Hoi Irene, de functie werkt alleen als je het via de normale app doet en niet de pages-app. Mij viel op dat het wel even kan duren, voordat hij gepost wordt. Dus het kan zijn dat je even een stil plaatje ziet, maar 5 minuten later het toch een live post is geworden. Laat je nog weten of het gelukt is?

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.